18. května 2018

25. Modrá a Velehrad (16.5.2018)


Archeoskanzen Modrá


Už dlouho jsme si plánovali, že se ponoříme do dávných dob a že si prohlédneme Archeoskanzen v Modré. Vybrali jsme na to všední den, protože ty davy turistů jaksi nejsou zrovna to, co bychom si zrovna přáli. Máme tradiční expediční složení: Zoe, její tatínek a dědeček. Tu naši malou nejvíce zajímá, že se tady v areálu může proběhnout, jak má chuť, a my dospělí si chceme ověřit, co se všechno o expozici povídá.

Na palisádě


Zoe objevila před areálem sochu psa, s kterým se skamarádila, a on se nechal objímat. Pro začátek to je dobré. Jdeme dovnitř a octneme se na dávných hradbách na palisádě. Takhle bych to tady bránil, ale střelná zbraň to zrovna není. Máme trochu dojem, že i když za touhle hradbou byl ještě dva metry hluboký a čtyři metry široký příkop, tak by toho zrovna moc neubránila. Nebo, že by to v dávných dobách vypadalo ještě jinak?



Domečky bez světla


Jednotlivé stavby rekonstruované podle vykopávek nebudeme popisovat, protože ten dojem z jednotlivých nadzemních i zapuštěných staveb pro dnešního člověka je sice velmi zajímavý, ale opravdu moc obyvatelný není. Já bych byl umatlaný od jílu pořád jako prase a vůbec bych jako představitel našich předků nemohl vystupovat. V těch zemnicích asi moc světla neměli a tak nevím, jak trávili dlouhé zimní večery. Ani televizi neměli.




To, co je zajímavé – Zojinka se vůbec nebála a docela klidně vlezla do těch domečků. Asi musíme předpokládat, že ti obyvatelé byli menší než my, a tak naše malá k nim má vlastně o dost blíž. A hlavně – je tu uzavřený areál a tak pokud nebude mizet z našeho dosahu, tak může v podstatě běhat, kde chce. No a my si pomalu prohlížíme a podíváme se, co nám o tom povídá tištěný průvodce.


Velkomoravsky neumíme


Stojí tu paní domácí – tak dám řeč s tou sympatickou paní, jen škoda, že je dřevěná. Potkali jsme tu taky velkomoravská káčátka, už trochu povyrostlé a rády by se holky pustily s námi do nějaké debaty, ale to víte velkomoravsky neumíme.


Dost často, i když to zrovna zemnice není, tak si pomohli tím, že kolem prostoru na vaření to vyhloubili a zbytek světnice i s postýlkou už byl na úrovni terénu. A taky je tady pekárna, tedy přímo provozní budova. Pekl se tady chleba a placky, ale evidentně se tu nebydlelo. Hned vedle je zase obytná chýše a to se jednoznačně pozná podle toho, že tu je postýlka s kožešinami, ale já bych na ty klacky pod kožešiny přidal aspoň trochu sena, ne?

Tady máme velkomoravskou abecedu. Dávám si za úkol, že se pokusím, až na to budu mít chuť, něco tímhle písmem napsat. Musím si projít všechna písmena, jestli měli aspoň všechna písmena, která máme my.


Až nahoru na strážní věž


Tady je třeba venkovská seknice, jak ji známe i z naší současnosti. I když tam, co ji známe, tam nevykukuje za plotem Velehradská bazilika. Je tu domeček jen s takovou velikou nádobou – je to „rotunda baptisterium“, tedy vlastně křtitelnice. A další budova nám připadá už docela obyvatelná a on to je prý knížecí palác. A tady je strážní věž a Zojinka vylezla sama nahoru po těch krkolomných žebřících sice za asistence, ale sama slezla i dolů. Ta strážní věž je už jen vyhlídková, abychom viděli, že přijíždějí noví turisti.



Zvířátka


Vždycky se potkáváme s nějakou spřátelenou kočkou, tak ani tady jsme neudělali výjimku. Ale tady si v kuchyňce uvaříme nějakou dobrotku, jen počkejte, až to bude hotovo. A tady se vypalovalo hliněné nádobí – že by tam byl ještě i ohýnek?

Debatujeme se slepicemi a pokusíme je sehnat do hejnečka – a ono to docela jde. A to se podařilo vrátit kohouta nazpět k jeho slepičkám, když to hejno stejně ne a ne trochu držet pohromadě. „Pane kozel, jak se máte? Počkejte na mě a nechejte se trochu pohladit a podrbat.“



Živá voda

 
Další atrakce jako hrom – „Živá voda“. Nečekal bych, že to je takhle vymyšleno. Totiž je tu tunel pod hladinou a můžeme se dívat na ryby zespoda, nebo si prohlížejí ty ryby nás?

Je to tu rozdělené na půlky – levá – to jsou ryby z pstruhového a parmového pásma a na té pravé straně jsou hlubší řeky a jezera a je tu i obr – vyza. To nás přímo zamrazilo – však posuďte sami a vysvětlete nám, co se to vlastně stalo? Není nad to si trochu zacákat a potom si třeba vybarvit rybičku.


Velehradská bazilika


Kousek popojedeme a hned jsme přímo u Velehradské baziliky. Taky tu jsou prolézačky a další atrakce na dětském hřišti.

Tak trochu nakouknu do toho chrámu a chvilinku posedím v lavici a dívám se na tu krásu okolo sebe. Shodou okolností jsem tu vlastně jen já sám a za chvilku přijde ještě jedna paní a zabývá se určitě velice zbožnými myšlenkami a tak ji rušit nebudu a tiše se vytratím a když se potkáme se zbytkem naší výpravy, uháníme k domovu.



Magický(?) Králův stůl


 Jenže ještě jedna zastávka – „Králův stůl“ . Ono se ledacos o tom vypravuje, třeba jak tu nefunguje kompas a vůbec, že ten balvan není jen tak obyčejný kus skály. Taky jsou na něm vytesány různé nápisy, dokonce i jeden docela čitelnými čínskými znaky. Páni vědátoři to odůvodňují tím, že se to tam dostalo za dob tatarského útoku na naše území. Měli jsme s sebou kompas, ale fungoval tak, jak by měl. Docela mě mrzelo, že to všecko, co se o tomhle kameni vykládá, se ukázalo jako, že vlastně o nic nejde. Jenže doma jsme prohlédli fotky, které jsme tam udělali, a ta poslední nám vyrazila dech. To, co se objevilo, prostě vysvětlit nejde...




Žádné komentáře:

Okomentovat